Vuokraustoiminnan aloittaminen – viiden vaiheen checklist

Tarkastellaan tässä blogissa hieman syvällisemmin kotisi asettamista Airbnb palveluun ja millaisia yöhintoja kannattaa lähteä tavoittelemaan.

Miten aloittaa?

Toiminnan kokeileminen ja aloittaminen aiheuttaa luonnollisesti pientä jännitystä, koska onhan kyseessä oma rakas kotisi. Majoittajaksi ryhtyminen Airbnb palvelussa on helppoa ja prosessi ilmoituksen tekemiselle on johdonmukainen ja selkeä. Vaikka vuokraisit asuntoasi vain pari yötä vuodessa, niin et sitoudu millään tavalla vuokrauksen jatkamiseen, vaan voit lopettaa sen kokonaan, milloin vain. Eli saat itse määrittää asuntosi ilmoituksen näkyvyydestä (tai näkymättömyydestä) palvelussa.

Kevyt aloitus tai kokeileminen voisi siis onnistua seuraavalla lomallasi. Olet sitten menossa mökille tai sukulaisten luokse, niin matkasi ajaksi voit avata kohteesi vuokrattavaksi ja lähteä kokeilemaan kuinka homma toimii käytännössä!

1. Kirjautuminen palveluun ja kohteen valokuvaus

Kannattaa ehdottomasti suosia ammattilaista kuvissa, mikäli kukkaron nyörit antavat myöten. Tähän sijoitettu raha tulee varmasti takaisin korkeamman varausasteen muodossa. Jos otat itse kuvat ja käytät kuvaukseen puhelinta, niin ota mahdollisimman laajalla objektiivilla (ulos zoomattuna) huoneen nurkasta, puhelin vaakasuuntaan käännettynä. 

2. Kohteen listaus

Kannessa näkyvä kuva + otsikko toimivat houkuttimena tarkastelemaan kohdettasi syvällisemmin. Pelkän tekstin sijaan kannattaa otsikossa käyttää erikoismerkkejä (sydän sekä tähti yleisimmät) ja kohteen ominaisuuksia kuvaavia termejä kuten: ”center location,  free parking, free wifi, top floor jne”. Nämä kohdentavat lähtökohtaisesti jo paremmin kuin yleisesti käytetyt adjektiivit: ”kodikas, viihtyisä, rauhallinen tms”.
Muissa ilmoituksesi tekstikentissä kannattaa pyrkiä selkeyteen, yksinkertaisuuteen ja tiiviiseen kirjoittamiseen. Fakta on se että harvempi jaksaa tai edes kiinnostuu lukemaan näitä kohtia, vaan ne suurpiirteisesti silmäillään läpi. 

3. Hinnoittelu

Mieti mikä on tavoitteesi. Oman kodin satunnaisena vuokraajana kannattaa pyrkiä hieman alueen keskihinnan alapuolelle, niin potentiaalisia asiakkaita on enemmän. Liian matala hinnoittelu voi kuitenkin lisätä ns. bilettäjiä tai muuta haitallista toimintaa. Oman lomasi ajaksi kannattaa sallia vain useamman yön varauksia. Näin ollen et joudu järjestelemään muualta kohteesi siivouksia seuraavalle vieraallesi. Mikäli olet ajoissa liikkeellä, niin kolmenkin yön varauksia tulee helposti. Etenkin jos lähialueella on jotain tapahtumaa tulossa kyseisenä ajankohtana.

4. Muut ehdot

Mieti jälleen tavoitteesi ja vuokrattavan kohteen kannalta seuraavat asiat ennakkoon: milloin kohde on vuokrattavissa, majoittujien lukumäärä, varauksen enimmäis- tai vähimmäispituus, avainten luovutusprosessi, sisään- ja uloskirjautumisajat.

5. Varauspyynnöt

Sinun on mahdollista asettaa varaukset niin että hyväksyt erikseen jokaisen varauksen. Tämä mahdollistaa vieraan taustatietoihin perehtymisen ja lisätietojen kyselyn ennen varauksen vahvistamista. Satunnaiselle majoittajalle siis loistava tapa. Muutoin varauksissa kannattaa kiinnittää huomiota vuokralaisen aikaisempiin arvosteluihin, viestintään, vahvistettuun henkilöllisyyteen ja profiilikuvaan. Huomioitava seikka on myös kuinka kauan aikaa sitten profiili on luotu. Monet väärennetyt profiilit ovat tuoreita ja etenkin viestintä on puutteellista. Arvostelujen puutetta ja profiilin tuoreutta ei kannata kaihtaa liikaa sillä jokainen aloittaa joskus. 

Millaisia yöhintoja alueellani on?

Tarkasteltaessa Suomen isoja kaupunkeja yöhinnat sijoittuvat keskimäärin 80-120€ haarukkaan. Helsingin, Turku ja Tampereen keskihinnat ovat 80-85€ luokkaa. Mikkeli, Savonlinna sekä Porvoo nousevat hienoina kesäkaupunkeina keskihinnoiltaan noin 110€/yö. Korkeinta yöhintaa on maksettu Rovanniemellä, Salossa, Kirkkonummella sekä Hämeenlinnassa (yli 120€ kaikissa).
Yksittäisellä kolmen yön varauksella voi siis päästä monessakin kaupungissa mukaviin tuottoihin, vaikka ei keskihintaa edes tavoittelisi.
Hintoja voit tarkastella Airdna.co osoitteessa (vaatii kirjautumisen).

Miksi joku haluaisi vuokrata asuntoni?

Saatat miettiä että oma kotisi ei ole sellainen kohde, jota kukaan haluaisi vuokrata. Kannattaa kuitenkin miettiä niitä seikkoja miksi itse tykkäät asua kodissasi tai mikä tekee siitä mielenkiintoisen. Monet suomalaisille perinteiset asiat kuten sauna ovat suuri elämys ja hämmästyksen aihe ulkomailta tuleville. Koko ikänsä kaupungissa asunut suomalainenkin voi olla innostunut ajatuksesta pihasaunaan pääsemisestä. Nykyaikana jopa täysin alkeellinen mökki voi olla jollekin elämys itsessään. Airbnb:ssä vuokrataan paljon pelkkää vierashuonetta tai sohvaa kodin nurkasta, joten monelle tyhjillään olevalle asunnolle on varmasti kysyntää.

Tekstissä lainattu Joonatan Voltin ”Airbnb Ansaitse Asunnollasi” -kirjan sisältöä.
Suosittelemme kirjaa jokaiselle Airbnb toiminnasta kiinnostuneelle.
https://joonatanvoltti.com/airbnb-kirja/


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment