Millaista tuottoa on odotettavissa lyhytaikaisella vuokrauksella?

Nyt on käsitelty jonkin verran vuokrauksen aloittamista sekä tarkasteltu huolenaiheita. Tällä kertaa nostetaan kissa pöydälle niistä tuotoista. Korostetaan vielä tässä vaiheessa, että ilmoitetut tuotot ovat katsottu yhdellä asunnolla, tietyn paikkakunnan keskustassa. Kulut ovat myös asuntokohtaiset, joten ne eivät ole yleistettävissä. Mikään ei siis takaa, että tulet pääsemään vastaaviin lukuihin, kun innostut seuraavista laskelmista…. Toisaalta taas tuotot voivat olla myös tätä parempiakin! Esimerkkinä käytetty kohde tuottaa alueensa keskiarvo paremmin.
On tärkeää oivaltaa, että asuntosijoittaminen on siitä paras (sekä pahin) sijoittamisen muoto, sillä siinä voit omalla toiminnallasi vaikuttaa sijoituksesi arvon kehitykseen, niin positiivisesti kuin negatiivisestikin.


RAHAN TULOA EI VOI ESTÄÄ……

Esimerkkinä käytetty Airbnb kohde on hankittu kaupungin keskustasta. Kyseinen kaupunki sijoittuu Suomen viidentoista suurimman kaupungin joukkoon. Kohde on ostettu Airbnb vuokrausta varten ja se on sisustettu tätä toimintaa silmällä pitäen. Kyseinen kohde on kerrostalo kaksio. Alueella keskiarvo neliöhinta on 3000€ ylöspäin.

Kohteen edellisen 12kk tuoton keskiarvo per kuukausi on ollut 1553€. Alimman tuoton kuukausi on ollut 734€ ja korkeimman 2368€. Kohteen varausaste on noin 70%. Eli keskiarvollisesti kohde on 10 päivää kuukaudessa tyhjillään. Vuoden 2021 ennuste on, että kohde tuottaa noin 20 000€. Tämä on siis summa, jonka Airbnb tilittää omistajalle majoituksista. Laskelmissa kannattaa huomioida pandemia aika, jota elämme. 

….PAITSI KOLIKON KÄÄNTÖPUOLENA OLEVAT KULUT

Jos olet hankkimassa sijoitusasuntoa puhtaasti lyhytaikaiseen vuokraukseen, asunnon hankinnan sekä mahdollisen remontoinnin jälkeen, ensimmäisenä vaiheena on asunnon sisustaminen. Esimerkki kohteessa sisustamisen kulut olivat noin 3000€. Asuntoon hankittiin kaikki perustarpeelliset kalusteet: sohva, sänky, televisio, pyykkikone, aterimet jne. Tämän jälkeen asunnosta otetaan houkuttelevat kuvat. Tällä kertaa kuvat hoituivat nollabudjetilla, toki tähänkin saa pari sataa helposti menemään. Kuviin kannattaa kuitenkin panostaa ja miettiä asiaa sijoituksena, sillä se parantaa kohteesi varausastetta ja arvostusta. Esimerkki kohde on ostettu 80% velalla. Korkoja eikä remontteja ole huomioitu laskelmissa. Muutoin asunnossa on kaikki asuntoon liittyvät kulut seuraavasti:

  • Vastike yhden hengen vesimaksulla: 256€
  • Airbnb perustarvikkeet + sähkölasku: 55€
  • Lainan lyhennys / kk: 450€
  • Nettimaksu / kk: 30€ (vieraille halutaan tarjota WIFI ja se mahdollistaa Pindoran sähkölukon käytön)

MITÄ VIIVAN ALLE JÄÄ

Vuositasolla ennakoitavat kulut ovat 9492€. Mikäli tähän lisätään asunnon sisustamiseen käytetty 3000€, ensimmäisen vuoden kulut ovat 12 492€.
Tuoton ollessa 20 000€, kassaan kilahtaa 7508€. Huomioitavaa on, että laskelma ei sisältänyt velan korkoja, joten todellisuus on hieman pienempi sekä verokarhun osuus tulee myös laskea voitoista (30%).
Tässä tapauksessa ilman verovähennyksiä käteen jäisi 5255€ ensimmäisenä vuonna.

Minkälaisia ajatuksia tämä laskelma herättää? Voisikohan kyseinen tapa harjoittaa asuntosijoittamista olla sopiva tapa rahoittaa elämääsi?

Seuraavassa blogissa vertaamme tarkemmin lyhytaikais-ja pitkäaikaisvuokraamisen eroja tuottoja ja työmäärää suhteuttaen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment